Инвазија на Београд

Један од службеника Британске амбасаде у Београду био је сер Александар Сенди Глен, официр морнаричке обавештајне службе и артички истраживач. Рођен је 1912. године, одлико- ван титулом сера 1967, а умро је 2004, у 91. години. Глена су јануара 1940. послали у Београд као помоћног поморског аташеа при Британском представништву, како би пробали да убеде Југославију да се придружи савезницима. Он се касније придружио мисији бригадира Фицроја Меклејна код југословенских партизана.

Александар Глен описује ситуацију у Београду у време напада Немаца:

„Немачки ваздушни напад на Југославију почео је око 6 са- ти ујутро 6. априла 1941. године и трајао је цео дан. Београд је био главна мета. Борба се водила на небу и са земље, то је било једно озбиљно бомбардовање чак и по данашњим стандардима и ми смо највећи део дана покушавали да се склонимо. Имали смо већи број кофера с експлозивом у сигурним кућама по Београду, тако да смо покушали да дођемо до њих и употребимо их. Већину смо успели да пребацимо на сигурно, укључујући и базен куће коју је касније окупирао један немачки командант.”

Глен је такође био с Титом на његовом првом састанку са Стаљином. Совјетски вођа се нагнуо и ухватио партизанског вођу испод мишке рекавши: „Не заборави, ја сам можда стар, али сам још увек веома јак ” Тито није ни трепнио. Глен је крај рата дочекао у Атини.

Посетите музеј

Започните обилазак